donderdag 20 mei 2010
Elk jaar verheug ik me weer op het komende aspergeseizoen. Asperges worden niet voor niets het 'witte goud' genoemd. In de maanden april, mei en juni eet ik ze bijna dagelijks, heerlijk!Ik geniet ervan zolang het kan, het seizoen is zo weer voorbij. Witte, groene, dikke of kromme asperges, dat maakt me allemaal niet uit. Ik verwerkt ze in soep, salades, in hartige taarten of gegrild met balsamico en geraspte kaas. Maar ook pure asperges, met gesmolten boter, een gekookt ei of stukjes ham zijn erg lekker.En natuurlijk koop ik ze niet in de supermarkt maar bij een van de vele plaatselijke aspergeboeren, veel leuker.
Hieronder enkele 19e-eeuwse aspergerecepten. Ook toen wisten ze wel wat lekker was.
Expersies gestooft
Scheld men ze en breekt ze een lid
van een vinger grood kookt ze af
Men stoofd ze met boter als men ze
op doet, Moet men er nootemuscaat en
fijn gehakte peterselie over
Expersies in t zuur
Men snijd dezelve een vingerlengtw scheld
ze af Men legt ze 2de uren in een (?? met pekel??)
Dan zet men ze regt op in een pot Men doet
Er kruitnagels en foelie bij Kookt
Spaanse peper en aluin in wijnazijn
en giet er die op
Jummie!
Elke lente weer een traktatie, asperges met ham en ei en boter en aardappeltjes.
:)
@Luud
ook erg lekker ja! Gisteren groene asperges met zalm en verse pasta gegeten, zalig!
heb je enig idee wat het woord in het laatste recept zou kunnen zijn: ik lees iets van stermetpekel, maar dat kan het vast niet zijn.
Dag Astrid ;), fijn dat je weer lekkere dingen serveert. Wat dacht je van gewoon 'sterke pekel' ?
Heerlijk hè, ik kan er alleen de rest van de familie niet blij mee maken...
Sterke pekel, goed idee!! Ik dacht aan een bak, pot of vergiet maar ik kon niks vinden wat erop leek, maar inderdaad, asperges op sterke pekel. Geen idee hoe dat zou smaken, lijkt me nogal zout.