• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

vrijdag 16 september 2011

Kermispaling

Bij 'ons thuis' is het traditie dat we met de kermis gerookte paling eten. Eerst gaan we 'met z'n allen' naar de kermis en op de terugweg kopen we bij de visboer een bos gerookte palingen (van die lekkere dikke malse). Thuis gekomen wordt het tafelkleed van de tafel gehaald, mijn vader haalt de gelezen zaterdagkrant uit de papierbak en spreidt deze drie lagen dik - paling drukt door- uit over de tafel. Daarna deelt mijn moeder de palingen uit en trekt - voor degenen die dat zelf niet durven- eerst de kop van de paling eraf.
Heerlijk!

In het receptenboekje geen gerecht met gerookte paling, wel om in te maken:

Om paling in te maken
men braad hem op den rooster als hij
koud is in een potje leggen met lagen
lourier bladeren citroen schijven foelie
kruitnagels peper bollen tot dat de
pot vol is, wijnazijn er kokend op
=gitten.

Om het originele recept te bekijken: klik hier
1 Reactie | Gepost door Astrid edit post

1 Comment

  1. Mirjam Heijs on 3 oktober 2011 om 12:17

    Paling hoort onvervreemdbaar bij de Kermis: ook bij ons in Gilze. Heel de familie kwam over. Paling en druiven, kochten we altijd bij de speciale kraam van "den Kreut" (onze groenteboer). Het eerste weekend van oktober in Gils dus en dan twee weken later op dinsdag met de hele familie naar de jaarmarkt in Rijen- ik weet niet of daar ook weer paling werd gegeten. Mooie tijden en lekker eten.

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgiĆ«
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ▼ 2011 (25)
      • ▼ september (1)
        • Kermispaling
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven