• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

dinsdag 24 april 2012

Bitterkoekjespudding

In de receptenschriften treffen we vooral recepten voor de fijne keuken aan. Ook in deze fijnen keuken werd veelvuldig aan "restverwerking"gedaan. Dat het hier niet om recepten gaat die bij "het gewone volk" op het menu stonden, wordt duidelijk als we naar de te gebruiken ingrediĆ«nten kijken. Wit brood, rozijnen, bitterkoekjes en rum werden niet vaak in de voorraadkast van de gemiddelde Brabander aangetroffen. 

Mijn schoonmoeder leerde de recepten om de pastoor en kapelaan een genoeglijke maaltijd te bezorgen en  ons (aangetrouwde) kinderen bevielen ze later ook zeer. Op hoogtijdagen kwam de hele familie in schoonmoeders krappe woning bijeen om de feestmaaltijd te nuttigen. Kermis, Kerstmis, Pasen: we kwamen steevast met de buiken rond gegeten en met zeker nog voor een dag lekkernijen die "over" waren, haar huis uit rollen! De uitsmijter was altijd het toetje.. zeg maar gerust het Grand Dessert! Citroenbavarois, chipolatapudding en bitterkoekjespudding was toch wel het minste dat op tafel kwam (en dan was het diner al voorafgegaan door de overheerlijke en machtige Mon Chou-taart een uitvinding van de jaren '70, schat ik).

Astrid heeft al eerder de Rumpudding in de schijnwerpers gezet. Vandaag is het de beurt aan de overheerlijke Bitterkoekjespudding. 

Bitter Koekjes Pudding
Een oud witbrood tot sneetjes gesneden
met boter gesmeerd een laag brood en 
een laag bitterkoekjes tot de vorm vol
is dan neemt men 4 eijers een kopje 
rum en Zuiker er over gegoten een
uur laten koken




0 reacties | Gepost door Mirjam Heijs edit post

0 reacties



Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgiĆ«
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ▼ 2012 (2)
      • ▼ april (1)
        • Bitterkoekjespudding
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven