dinsdag 17 mei 2011
Als voorgerecht bij de adel of de gegoede burgerij werd regelmatig een 'mayonaise garnie' geserveerd. Dat was een gekookte koude bloemkool, mooi gerangschikt midden op een schaal, waarover gelijkmatig dunne mayonaise werd gegoten (of chiquer: genappeerd). Rond de bloemkool werden met garnalen gevulde tomaten of gekookte eieren met een kapje van tomaat gerangschikt. Een dergelijke 'garnie' werd soms ook met een krop sla gemaakt in plaats van een bloemkool. Bovenstaand recept is afkomstig uit het zeer goed geschreven boek "Madame est servie''. Leven in dienst van adel en burgerij (1900-1995) van de Vlaamse schrijfster Diane de Keyzer. Een echte aanrader voor iedereen die geĆnteresseerd is in de geschiedenis van het huispersoneel, en met name dienstboden, in dienst bij de Belgische adel en gegoede burgerij.
Blijkbaar is dit recept grensoverschrijdend, want in het Tilburgse receptenboekje is een versie te vinden met een krop sla:
Kouwe boter met wat sla olie
roeren tot het een dikke pap wordt
met wat azijn en zout gestadig
roeren dan doet men het wit van
2 eyeren tot schuim er bij en
roerd dit goed door elkanderen.
voorts neemt men 2 hard gekookte
Eyeren wit en geel appart fijn gehakt
gerookt vleesch ook fijn gehakt, dit legt
men dan tot hoopjes ieder apart
rond de krop salade en dan de
boven staande sous in het
midden op de slabak
Als men ze gaat eeten roerd men
dit alles goed door een.
recept van Carolien Mol
Het Franse recept lijkt me lekkerder dan dat andere: te veel boter. Mooi stukse weer. Ik ga het eens proberen (nou ja, ik probeer mijn echtgenote te overtuigen dat het best lekker kan zijn...).
@Karel
Bedankt voor je reactie, leuk!
Ben benieuwd of je het uitgeprobeerd hebt....