• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

woensdag 11 mei 2011

Zuring

Er is me vroeger altijd geleerd dat ik voorzichtig moet zijn met het eten van paddestoelen, vruchten of blaadjes die in het wild groeien. Toch waren er een paar uitzonderingen: bramen en zuring. Ik herinner me nog dat de zuring groeide langs de kant van de weg, vlakbij de sloot. En die blaadjes kan je gewoon eten; ze smaken een beetje - het woord zegt het al- zurig.  Zuring groeit in de buurt van brandnetels en de blaadjes van de zuring hebben een verzachtende werking tegen brandnetelsteken. Wat is alles in de natuur toch goed geregeld: het geneesmiddel groeit vlak bij de boosdoener!

Wat ik niet wist was dat zuring ook echt als groente gegeten kan worden, gekookt, gestoofd of in een stamppot. Het is zeker geen groente die in de supermarkt te vinden is. In de negentiende eeuw werd zuring blijkbaar nog wel als een gangbare groente beschouwd, getuige onderstaand recept:

Zùùring

Doet men in een pot waar een kluit
boter in gesmolten is, zonder water men
laat hen zo gaar stoven. men maakt
hem ook zoo in en smelt er een schol vet over.

Voor het originele recept: klik hier.
1 Reactie | Gepost door Astrid edit post

1 Comment

  1. Anoniem on 24 juni 2012 om 19:26

    Leuk artikel!

    En vooral leuk om meer over planten te weten. Tegenwoordig kent men alleen rozen en gras, terwijl er duizenden soorten bloemen en planten op aarde leven.

    groetjes

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ▼ 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ▼ mei (2)
        • sla met mayonaise
        • Zuring
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven