woensdag 2 september 2009
We laten u niet langer in onzekerheid: de kletskoppen zijn nu aan de beurt. Een heel eenvoudig recept, eigenlijk niet meer dan een ingrediƫntenlijstje, is alles wat ik aantrof in het notitieboekje van 10 x 16 cm. In het boekje staat op de binnenzijde van de kaft: ' A.F. Smulders 23 April 1859' In het boekje liggen een aantal losse blaadjes, van latere datum ('15 september 1870').
Meteen werd ik al geconfronteerd met een vertalingspuzzeltje: wat bedoelde de schrijver/ster met het teken achter de 2? Betekent het 'deel' of is het een vergissing, dat lijkt niet zo te zijn want exact hetzelfde teken komt ook verderop nog eens voor. Is dit het een oude maat?
En dan natuurlijk de vraag: gaan we dit bakken of gewoon harden? Gelukkig hebben we voor het antwoord op die vraag moderne oplossingen.
Het is nog niet zo eenvoudig hoor: de fijne keuken!
Kletskopjes
2 & 2 ons lichte basterd
1/2 Kilo meel 8 lood boter
1/2 & gepelde amandelen
1 ons gehakte sucade
een beetje water
Leuk! Ik vind dat we het recept gewoon eens uit moeten proberen, wat vind jij?
Ik denk wel dat het een recept is voor veel kletskoppen: het Haagsche Kookboek heeft het over 125 gram boter en 100 gram bloem. Daar wordt 200 gram bruinebasterdsuiker genoemd en 50 gram 'gewone' suiker