• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

vrijdag 11 september 2009

Schildpadsoep


Schilpad soep

men neemt een runs stuk waar men
sterke bouillon van trekt, doet gekapte
ajuin in een pan met een grote klouw bote(r),
blijven roeren als de ajuin gaar en bruin
gebraden is, strooid men er blom door
die men mede laat bruineren, dan doet
men er het vleesch van kalfs kop by
die tot vierkante stukjes gesneden
zijn, en laat dit met dit alles braden
dan doet men het by den bouillon daar
men het vleesch uitgenomen heeft -- men
doet er wat caiennepeper by
en laat het zoo nog wat door
koken als men opdoet, doet men
er drie dooyers van eijeren by het
sap van twee citroenen en een halve
fles Madera -- Men moet er
ook wat sago by mede laten door
koken


Voor het originele recept, klik hier.
4 reacties | Gepost door Astrid edit post

4 reacties

  1. regionaal archief tilburg on 12 september 2009 om 14:23

    grrr, die zielige schildpadjes, dacht ik eerst, maar in koninginnensoep zitten ook geen beatrixjes!!

     
  2. Astrid on 12 september 2009 om 14:30

    hahaha....gelukkig niet! Nee, ik was ook positief verbaasd dat er geen schildpad in de soep hoefde. de soep lijkt me overigens wel erg lekker!

     
  3. Jojanneke on 24 september 2009 om 12:41

    Maar waarom noemen ze het dan schildpaddensoep? Is sago het hoofdvoedsel van schildpadden?

     
  4. Mirjam Heijs on 12 oktober 2009 om 22:46

    op zoek naar de betekenis van het woord HOFMANNI kwam ik deze beschrijving van de oersoepschildpad tegen: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/12498672/

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgiĆ«
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ▼ 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ▼ september (4)
        • Allerhande deeg
        • Gestoofde kip
        • Schildpadsoep
        • Kletskoppen, het recept
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven