• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

vrijdag 13 november 2009

Marsepain Roijal et d'Anvers


Eindelijk, Sinterklaas is weer in het land! De pepernoten, chocolade beesten en marsepeinen lekkernijen waren helaas al meteen na de zomervakantie beschikbaar: onzinnige commercie want de Sinterklaastijd begint pas als de Goedheiligman weer in levende lijve in Nederland is. Daarom vandaag een tweetal luxe Marsepeinrecepten uit de "fijne keuken".
Sinterklaas en marsepein komen bij elkaar omdat deze heilige niet alleen een grote kindervriend was maar ook de beschermheer van het huwelijk en het gezin. Rond 5 december konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren. Veel hartjes maken dus!
Een "moderne" versie van het recept met beeldende instructie voor nieuwe koks.






Marsepain Roijal

Une ½ aman 1 livre sucre broyer
Avec 3 blanc glace en rouge avec
Un peu de parfum de rose ou en
blanc avec un peu de citron ou fleur
d´orange


Marsepain d’anvers

Une livre de sucre et une livre
D’amandes moulue avec 3 ou 4 blanc
D’oeufs et faire bien chauffer la
pâtes alors l’etendre sur une plattine
et parfumer a volonte et l’on fait
ce que l’on veut avec la pâte


2 reacties | Gepost door Mirjam Heijs edit post

2 reacties

  1. Jojanneke on 20 november 2009 om 14:23

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

     
  2. Mirjam Heijs on 3 december 2009 om 14:56

    het verzoek van JJ is ingewilligd ;-)

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ▼ 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ▼ november (4)
        • kwikzilver
        • Marsepain Roijal et d'Anvers
        • Zalfjes
        • Het jachtseizoen is geopend (2)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven