• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

woensdag 11 november 2009

Zalfjes

Veel middeltjes van vroeger worden nog steeds gebruikt, soms in een verfijndere vorm, met een extra geurtje, een betere smeerbaarheid of houdbaarheid. Ik kan me nog herinneren dat we thuis vroeger zinkzalf hadden: een middeltje tegen van alles, kan ik me herinneren. Op mijn speurtocht naar de ingrediënten van het onderstaande recept kwam ik de betekenis van Lapis Calminaris tegen.
Onder de naam Calamine wordt dit middel nog steeds gebruikt als zalf en het lijkt erop dat het dezelfde zalf is als wij vroeger gebruikten! Zinkoxide oftewel zinkzalf.


Compositie tot een uitmuntende

Brand- en Wondenzalv


R.

een kan boom-oly


een pond geel wasch. laat dit te

zamen in een nieuwe

aarde pot een quart úúr

zieden. dan neem


een en een vierde pond Lapis Cal

minaris - maak die zeer

fijn doed ze in de gezodene oly en wasch, en roer dezel

ve met een houte spatel

zoolang van de grond af

tot de zalf koud is en de

Lapis Calminaris niet

meer kan zinken.


Deeze zalv moet zeer dún

op linne gesmeerd worden

zij trekt den brand uit en

geneest alle wonden.


voor het originele recept zie hier
1 Reactie | Gepost door Mirjam Heijs edit post

1 Comment

  1. Jojanneke on 12 november 2009 om 09:43

    Hoi Mirjam,
    Al zou ik het wíllen namaken, waar haal ik die ingrediënten vandaan? Je moet bijna een scheikundige zijn om ermee te kunnen werken en de ingrediënten te kennen. Die kennis had men vroeger dan gewoon in huis, zonder scheikunde bestudeerd te hebben. Bijzonder.

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ► 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ▼ 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ▼ november (4)
        • kwikzilver
        • Marsepain Roijal et d'Anvers
        • Zalfjes
        • Het jachtseizoen is geopend (2)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven