maandag 12 juli 2010
Begin juni is het eerste vaatje nieuwe haring weer voor veel geld verkocht. De verschillende haringparty's - waarbij het belangrijker is wie men kent en wat men draagt zijn, de haring zelf speelt een ondergeschikte rol- zijn weer voorbij en de nieuwe haringen liggen weer in grote hoeveelheden te koop bij visboer en supermarkt. Heerlijk, met of zonder uitjes.
Hier in Nederland eten we de haring vooral als nieuwe haring, voor het overige vind ik de haring nogal een ondergewaardeerde vis. Zonde, want haring smaakt uitstekend. Een paar jaar geleden kocht ik bij de visboer een zak diepgevroren haringen. Tot mijn grote schrik zaten daar hele haringen in! Dus met alles erop en erin: kop, graat en ingewanden. Zo had ik ze nog niet eerder gezien. Och, het viel achteraf gezien wel mee met de viezigheid. Onderstaand recept, gebakken haring, heb ik ook ooit gemaakt (niet van dit recept overigens). Smaakte prima.
De graten uit legt hem eenig uren in
de melk dan droogd men hem schoon
af, dan wenteld men hem door een Ey
die men goed geklopt heft en dan door
gestoote beschuit Men braad hem in
de koekepan met boter goed bruin
Een haring happen is een mooi Hollands gebruik. Ik mag het graag doen, mét ui!
Op een toastje is het ook lekker. En tussen een broodje is eveneens niet te versmaden.
Rauwe vis eten: je moet er niet te veel bij nadenken en gewoon genieten!