• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

maandag 12 juli 2010

Haring

Begin juni is het eerste vaatje nieuwe haring weer voor veel geld verkocht. De verschillende haringparty's - waarbij het belangrijker is wie men kent en wat men draagt zijn, de haring zelf speelt een ondergeschikte rol- zijn weer voorbij en de nieuwe haringen liggen weer in grote hoeveelheden te koop bij  visboer en supermarkt. Heerlijk, met of zonder uitjes. 

Hier in Nederland eten we de haring vooral als nieuwe haring, voor het overige vind ik de haring nogal een ondergewaardeerde vis. Zonde, want haring smaakt uitstekend. Een paar jaar geleden kocht ik bij de visboer een zak diepgevroren haringen. Tot mijn grote schrik zaten daar hele haringen in! Dus met alles erop en erin: kop, graat en ingewanden. Zo had ik ze nog niet eerder gezien. Och, het viel achteraf gezien wel mee met de viezigheid. Onderstaand recept, gebakken haring, heb ik ook ooit gemaakt (niet van dit recept overigens). Smaakte prima.

Haring
Snijd men in de midde door haald er
De graten uit legt hem eenig uren in
de melk dan droogd men hem schoon
af, dan wenteld men hem door een Ey
die men goed geklopt heft en dan door
gestoote beschuit Men braad hem in
de koekepan met boter goed bruin
1 Reactie | Gepost door Astrid edit post

1 Comment

  1. Luud de Brouwer on 12 juli 2010 om 23:48

    Een haring happen is een mooi Hollands gebruik. Ik mag het graag doen, mét ui!
    Op een toastje is het ook lekker. En tussen een broodje is eveneens niet te versmaden.
    Rauwe vis eten: je moet er niet te veel bij nadenken en gewoon genieten!

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ▼ 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ▼ juli (3)
        • Tijd voor soep!
        • Fruits de mer
        • Haring
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven