• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

woensdag 28 juli 2010

Tijd voor soep!

Deze keer een recept voor een hele simpele, lekkere en gezonde soep: groentesoep. Alle groenten die u in huis of tuin heeft kunnen erin. Lekker met geroosterd brood, dik besmeerd met echte boter ('goei boter' zou mijn oma zeggen).

Wat me opviel aan het recept was dat er ook een 'magere' versie van de soep beschreven wordt. Blijkbaar vonden er vroeger ook al mensen dat ze op hun gewicht of omvang moesten letten.

Soep van Groentens
men doet een klond boter in
een castrol die men laat braden,
doet er dan van alle soort van
groentens in, als gesnipperde
knollen witte en geele wortelen
Selderij, Savooy kool andijvie juin
en al wat men heeft als ook
eenige ongekookte aarappelen
dit lengt men aan met bouillon
/ indien men mager soep wilt
hebben neemt men wat meer boter
en lengt het dan aan met water
als het zoo eenigens tijd gekookt
heeft vrijft men het
met door een zeef en laat het zoo
nog eens door kooken met zout
3 reacties | Gepost door Astrid edit post

3 reacties

  1. Jojanneke on 29 juli 2010 om 20:28

    Hoi Astrid, lekker hoor. Ik ben echt een soepfanaat! Heb je hiervan ook een link naar het origineel?

     
  2. Petra Robben on 30 juli 2010 om 16:29

    Is het 19e eeuwse soep? Kunnen we een of meerdere 19e eeuws recepten klaarmaken voor Open Monumentendag of een proeverij maken?

     
  3. Astrid on 30 juli 2010 om 20:50

    @Jojanneke: klik op de titel van het recept en je wordt doorgesluisd naar het originele recept

    @Petra
    Ja het is 19e eeuwse soep! Ik heb aan J en I al recepten doorgegeven om klaar te maken op Open Monumentendag: zandtaartjes en kerriesoep

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ▼ 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ▼ juli (3)
        • Tijd voor soep!
        • Fruits de mer
        • Haring
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven