donderdag 30 september 2010
Het leek zo´n leuk idee: kerriesoep maken naar oud recept voor Open Monumentendag. Het was ook een erg leuk idee, maar van tevoren wist ik totaal niet waar ik aan begon. Soep koken voor veel mensen, hoe doe je dat? Ik had geen idee dus ik ben bij vrienden te rade gegaan die in hun vrije tijd cateren. Uiteindelijk heb ik zo´n 22 liter soep gemaakt. Er zat ongeveer anderhalve kg soepvlees in een een kilo gehakt voor de balletjes. Twee dagen ben ik bezig geweest met bouillon trekken, klaren en afmaken. het reslutaat mocht er zijn: lekkere ´ouderwetse´ bouillon met een kerriesmaakje. Bijna alle soep is uitgedeeld tijdens Open monumentendag. Een collegá heeft nog een pannetje soep mee naar huis genomen en met het kleine beetje dat ik daarna nog over had heb ik mijn honden blij gemaakt. Hoe veel ik ook van soep houd, ik kon even geen bouillon meer zien of ruiken.
kerry soep
trekt sterke bouillon / Men kan
geschonden stukken gebrade vleesch
Kip of wat men heeft met debouillon laten uit kooken / als
het vleesch geheel is uitgekookt
schept men het er uit, Giet het
wat door een zeef, doet er als het weer
kookt een kopje zago in kleine balletjes
gehakt wat kerry, en een weinig
Caienne peper - men geeft er droog
gekookten rijst bij
Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie organiseerde op Openmonumentendag 2010 het Harlinger kampioenschap Zakkoek bakken. Zakkoek of Ketelkoek (ook wel Jan in de Zak, Broeder, Blinde Dirk, Witte Zuster, Boffert, Poffert of Trommelkoek) is een gistdeeg met rozijnen en krenten dat in een linnen zak 2 uur zachtjes moet koken of in een gesloten vorm 2 uur au-bain-marie moet garen. Het werd in de 19de eeuw gegeten in het Stads Weeshuis in Harlingen en op de walvisvaarder Dirkje Adema kreeg de bemanning het op zondag en woensdag. Boerinnen maakten het 's morgens vroeg als ze op het land moesten werken, als ze thuis kwamen was het gerecht klaar. Het is een streekgerecht dat in Friesland, Groningen, Drente en Noord-Holland werd gemaakt. Vooral 60-plussers in Harlingen hadden nog warme herinneringen aan de koek. De prijs voor de lekkerste koek in Harlingen was voor een Boffert, gemaakt met zelfrijzend bakmeel, noten, rozijnen, gember en stijfgeslagen eiwitten. Alle bezoekers aan het Hannemahuis konden de rest van Openmonumentendag van de ingebrachte koeken proeven. De Zakkoeken en ketelkoeken maakten herinneringen aan vroeger los: de beslagen ramen in de keuken, de zakkoek als zaterdagse hoofdmaaltijd.
Zakkoek/ketelkoek kan erg lekker zijn en past helemaal in de trend van slow food, nordic cuisine en eten met een laag glycemische index (er gaat geen suiker in en nauwelijks boter!).
en hoeveel koppen soep hebben wij als medewerkers op? Lekker veel denk ik zo. Smaakte prima!
@Jeanine
he ja, zo'n wedstrijd lijkt me ook ontzettend leuk! Vooral als het een oud streekgerecht is.
Ook bij 'ons' vertelden bezoekers allerlei verhalen over vroeger en gerechten die nu niet meer gemaakt worden.
@Luud
Fijn dat je de soep lekker vond.