donderdag 9 september 2010
Achterin het oudste receptenboekje staan wat genealogische gegevens die misschien wat houvast bieden.
vrijdag
1779. d. 5 Sept. \ gebooren / en den
7 dito Sondag te Rhoden in Dren
the door Do. Voget
gedoopt Johanna Sophia
Wilhelmina Fredzes.----
doopcedul uitgegeven door Do
Voget. d. 3 Aug. 1781
/op de Nietap onder het karspel
Rhode in Drenthe
\ te Breda
1790 den 16 July obiit \ de WelEd:
gestr. Heer Jan Otto Tredzes
en is te Breda in de groote Kerk
begraaven den 21ste July 1790.
Dus op zoek naar ene Fredzes of Tredzes.... dat viel niet mee! In Tilburg heb ik vooralsnog geen spoor terug kunnen vinden. Dan maar naar Breda: een bevestiging van zijn overlijden en begraven in de Begraafposten rekeningen Grote Kerk 1789-1790 (archief IV-9 inventarisnr. 71, collectie DTB Breda)
Via Genlias kwam ik Jan Otto tegen en vond ik de naam van zijn vrouw: Anna Maria van der Horst en dochters: Agata Martina (geboren in Zwal en overleden op 47 jarige leeftijd 15 december 1830 in Wijchen) en Johanna Sophia Wilhelmina (overleden te Amersfoort op 16 oktober 1863, 84 jaar oud: inderdaad de dochter die in 1779 geboren werd in het karspel Nietap). Johanna was getrouwd met Bernardus Adrianus Goudriaan. Tot zover de familieuitbreiding.
Het karspel Nietap:
Hoewel wij vroeger toch vaak in Drenthe kwamen, heb ik daar nog nooit van gehoord. Google gaf weer een puzzelstukje. (zie VIIb. Peter Hamming)
De familie Fredzes was niet geheel onbemiddeld als we de beschrijving van hun behuizing mogen geloven:
De advertentie in de Groninger Courant van 4 augustus 1750, omschreef het als volgt: "een plaisante en wel beleegene Buytenplaats, met deszelfs Moderne Behuyzinge, Schuure, Stallinge voor 8 paarden, 30 a 40 Koe Beesten (...), alles voor korte Jaaren uyt de grond getimmerd en aangelegt". Hiernaast rustte het huis tevens het recht van de jacht. (...) In 1778 verkocht ze desondanks het huis met het landgoed aan de uit Breda afkomstige luitenant Jan Otto Fredzes en diens echtgenote Anna Maria van der Horst voor 9.000 gulden (zie gen. Ottens). In 1780 werd hierover de 40e penning betaald. Fredzes verkocht het pand in 1781 reeds door. In 1761 had Pieter Hamminck eveneens het huis Thedema te Nietap gekocht. De vorige eigenaars waren de erven van Onno van Ewsum. Voor 1772 had hij het landgoed echter al weer verkocht.
Luitenant Fredzes dus. Waarom kwam hij van Nietap via Zwal (in 1783 werd daar zijn dochter Agata geboren) naar Tilburg en vertrok hij weer op enig moment naar Breda? Waar ligt Zwal nu weer? Is hij na zijn militaire loopbaan misschien apotheker of boekdrukker geworden om de kost te verdienen? Zit ik er misschien helemaal naast. Is dit boekje via een erfenis misschien in Tilburg terecht gekomen en heeft Jan Otto nooit in Tilburg gewoond? Zoals gebruikelijk roept één antwoord weer veel meer vragen op. Mocht iemand een tip van de sluier kunnen oplichten: van harte welkom. Intussen ga ik door met dit onderzoekje naar het vermoedelijke leven van Jan Otto Fredzes.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Spannend! En wat heb je al een hoop werk verricht. Misschien es posten op Archiefforum, wie weet heeft daar nog iemand een tip?
Wat ook leuk is: de link naar Fredzes kwam ik tegen in de genealogie van de familie Hamming. Hoeveel toeval kan een mens aan?
@Mirjam
Leuk zeg zo´n speurtocht!
Zou gedoopt zijn in Groningen 12-10-1723.
Ouders:
Jannes Fredzen
Anna Sophia Ottens (dochtervan Jan Ottens en Elsje Jans van Lingen).
zie: GENEANET
http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=rschoemaker&p=jan+otto&n=fredzes&lang=nl