• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

maandag 27 september 2010

Zandtaartjes en abrikozenmoes

Zondag 12 september was het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar was ´de smaak van de 19e eeuw´. Dat was een goede gelegenheid om enkele recepten met maken uit ´onze´ negentiende-eeuwse receptenboekjes. De keuze viel op kerriesoep, zandtaarjes en abrikozenmoes. De zandtaartjes smaakten prima in combinatie met de licht zure abrikozenmoes. een aanrader!

Zandtaartjes
3 ons boter smelten voeg er
dan bij 3 ons wit suiker en
dan zoolang roeren totdat
er ongeveer 10 eierren in zijn
en dan een beetje vlug een
beetje citroen olie en
dan 3 ons gezeefde beste
tarwebloem dan in vormpjes
doen die goed gesmeerd zijn
3/4 vol en vlug bakken


Abrikosen Moes
2 lb abrikosen met een glas water laat
die op de helft verkoken en wel roeren en
dan van het vuur gezet neemt dan 1/2 lb
suiker roerd het er door zet het te zamen
op het vuur en roeren tot het aan de kook
komt maar het moet koken

Hieronder een impressie van de dag.
Behalve een proeverij van negentiende-eeuwse recepten was er ook een wedstrijd groenten en fruit herkennen, een demonstratie van restauratieatelier De Tiendschuur en een informatiemerkt van historische verenigingen


Created with flickr slideshow from softsea.


2 reacties | Gepost door Astrid edit post

2 reacties

  1. Luud de Brouwer on 28 september 2010 om 00:12

    Het smaakte in ieder geval allemaal heel goed!

     
  2. Astrid on 28 september 2010 om 16:04

    @Luud
    Ja he.....Het was ook erg leuk om te doenwyteroc

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgië
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ▼ 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ▼ september (4)
        • kerriesoep
        • Zandtaartjes en abrikozenmoes
        • Garnalensoep
        • Jan Otto Fredzes
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ► januari (5)
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven