• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

donderdag 7 januari 2010

Warme winterdrankjes


Brrrr, wat is het koud buiten! Voor vannacht wordt weer 15 graden vorst voorspeld.
Prima weer voor heerlijk warme drankjes bij een knappend houtvuur met een zelfgebreide sjaal om. Tegenwoordig maak ik vaak warme appelsap met kruidnagel en kaneel klaar, heerlijk.

Hieronder drie recepten voor heerlijk warme winterdranken:

Candeel
Men laat in water een pijp Caneel kooken
als de rijnwijn heet is doet men er die bij
op een fles wijn 4 dooijers van eijeren en suiker

Slemp
Men laat een pijp Caneel en eenige
kruidnagelen en saffraan in een weinig water koken
tot dat het goed is uitgetrokken
dan doet men er 2 dooijers van Eyeren
suiker en een kan melk bij, blijven
roeren tot het wat dik word

Warme wijn
Kaneel en eenige kruidnagelen
in een weinig water laten koken
dan doet men er de wijn bij tot dat
zij op de kook is - ... en suiker
doet men er bischop bij is een lepel op de fles
genoeg.


Voor de originele recepten, klik hier.
6 reacties | Gepost door Astrid edit post

6 reacties

  1. Mirjam Heijs on 7 januari 2010 om 20:44

    Snoepen!! Al vraag ik me af of Candeel verantwoord is: volgens mij is dat en drankje dat je ter ere van de geboorte van een nazaat drinkt. Je viert de vruchtbaarheid (al die eierdooiers!!) of het is goed voor het "zog" -net als bruin bier, dat ik kreeg vlak na de geboorte van V.-

     
  2. Luud de Brouwer on 7 januari 2010 om 22:21

    Klinkt goed en wat ik zo lees op het weblog van Jean-Paul hebben we het hard nodig komend weekend om weer een beetje mens te worden.
    Wat ik mis in jullie laatste blogposten: de link naar de originele teksten in Flickr.
    Vergeten of nieuw beleid? ;)

     
  3. Astrid on 8 januari 2010 om 11:42

    @Mirjam
    Ja, ik las ook dat het een typisch ´geboortedrankje´ was. Maar het helpt ook om de kou uit je lichaam te verdrijven :-)Ik heb het zelf nog nooit op.

    Wat is het ´zog´?

    @Luud
    Je hebt helemaal gelijk: vergeten! Ik pas het meteen aan.

     
  4. Mirjam Heijs on 8 januari 2010 om 12:17

    @Luud: wat mij betreft niks nieuw beleid: gewoon op zwarte inkt klikken. (Kan zijn dat dat niet voldoende is, maar ik vind 'klik hier zo'n rare opdracht.)
    @Astrid: 'zog' is in mijn dialect-woordenboek (Gils,Dongens en een beetje Twents)'moedermelk' (van zogen denk ik)

     
  5. Jojanneke on 8 januari 2010 om 14:14

    Ik wil het hele weekend wel bij de open haard aan de warme wijn!
    Maar toch even wat vragen over deze recepten: in het eerste recept wordt 'rijnwijn' genoemd. Wat zou daarmee bedoeld worden?
    En in het laatste recept wordt bischopswijn gemaakt, maar moet er op het eind een lepel bischop bij. Is dat dan nog een apart drankje?

     
  6. Mirjam Heijs on 8 januari 2010 om 14:36

    @ jojanneke: nee liever geen bisschop erin!! Je mag ook 'pleegzusterbloedwijn' of 'stierenbloed-wijn' gebroken denk ik... of een restje rood. (ben ik zo oud of jij zo jong?)

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgiĆ«
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ▼ 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ▼ januari (5)
        • macaroni
        • stokvispastei
        • Zuurkooltaart
        • Warme winterdrankjes
        • Regenwater of wijn
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven