donderdag 7 januari 2010
Brrrr, wat is het koud buiten! Voor vannacht wordt weer 15 graden vorst voorspeld.
Prima weer voor heerlijk warme drankjes bij een knappend houtvuur met een zelfgebreide sjaal om. Tegenwoordig maak ik vaak warme appelsap met kruidnagel en kaneel klaar, heerlijk.
Hieronder drie recepten voor heerlijk warme winterdranken:
Candeel
Men laat in water een pijp Caneel kooken
als de rijnwijn heet is doet men er die bij
op een fles wijn 4 dooijers van eijeren en suiker
Slemp
Men laat een pijp Caneel en eenige
kruidnagelen en saffraan in een weinig water koken
tot dat het goed is uitgetrokken
dan doet men er 2 dooijers van Eyeren
suiker en een kan melk bij, blijven
roeren tot het wat dik word
Warme wijn
Kaneel en eenige kruidnagelen
in een weinig water laten koken
dan doet men er de wijn bij tot dat
zij op de kook is - ... en suiker
doet men er bischop bij is een lepel op de fles
genoeg.
Voor de originele recepten, klik hier.
Snoepen!! Al vraag ik me af of Candeel verantwoord is: volgens mij is dat en drankje dat je ter ere van de geboorte van een nazaat drinkt. Je viert de vruchtbaarheid (al die eierdooiers!!) of het is goed voor het "zog" -net als bruin bier, dat ik kreeg vlak na de geboorte van V.-
Klinkt goed en wat ik zo lees op het weblog van Jean-Paul hebben we het hard nodig komend weekend om weer een beetje mens te worden.
Wat ik mis in jullie laatste blogposten: de link naar de originele teksten in Flickr.
Vergeten of nieuw beleid? ;)
@Mirjam
Ja, ik las ook dat het een typisch ´geboortedrankje´ was. Maar het helpt ook om de kou uit je lichaam te verdrijven :-)Ik heb het zelf nog nooit op.
Wat is het ´zog´?
@Luud
Je hebt helemaal gelijk: vergeten! Ik pas het meteen aan.
@Luud: wat mij betreft niks nieuw beleid: gewoon op zwarte inkt klikken. (Kan zijn dat dat niet voldoende is, maar ik vind 'klik hier zo'n rare opdracht.)
@Astrid: 'zog' is in mijn dialect-woordenboek (Gils,Dongens en een beetje Twents)'moedermelk' (van zogen denk ik)
Ik wil het hele weekend wel bij de open haard aan de warme wijn!
Maar toch even wat vragen over deze recepten: in het eerste recept wordt 'rijnwijn' genoemd. Wat zou daarmee bedoeld worden?
En in het laatste recept wordt bischopswijn gemaakt, maar moet er op het eind een lepel bischop bij. Is dat dan nog een apart drankje?
@ jojanneke: nee liever geen bisschop erin!! Je mag ook 'pleegzusterbloedwijn' of 'stierenbloed-wijn' gebroken denk ik... of een restje rood. (ben ik zo oud of jij zo jong?)