• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
Blauw Oranje Groen Roze Paars
kletskoppen en zwarte inkt
recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Dit is een blog van Regionaal Archief Tilburg

vrijdag 15 januari 2010

Zuurkooltaart


Zuurkool vind ik een echte wintergroente; heerlijk als stamppot, ovenschotel of in een hartige taart. Dat er eeuwenlang al verschillende recepten met zuurkool werden gemaakt bewijst onderstaand recept voor zuurkooltaart. Het verschilt niet eens zoveel van de versie die ik tegenwoordig wel eens maak.

zuurkooltaart
Kookt groote aardappelen doe die kapot
en roert er wat varrekens vet, of wat
van het uitgebraden spek bij, roer dat
goed door elkanderen zet intussen
de zuur kool op het vuur met wat
vet, laat die wat stoven, doet dan van
de aardappelem een laag in een vertinde
schottel doet daar wat zuurkool op
dan ham tot terlingstenen* gesneden
of uit gebrade spek daar weer wat
zuurkool op en dan verder de aardappelem
en zet het dan in den oven tot het
bruin is, brengt het met de schotel op tafel


*terlingstenen zijn dobbelstenen

Voor het originele recept, klik hier
3 reacties | Gepost door Astrid edit post

3 reacties

  1. Luud de Brouwer on 16 januari 2010 om 13:11

    Hmmm, zuurkool is heerlijk! Helaas vinden onze kids het niks. Maar zuurkool in de diverse gerechten smaakt lekker en hoort inderdaad bij de winter, hoewel het zure zich ook wel leent voor warmer weer. Koud geserveerd.

     
  2. Astrid on 16 januari 2010 om 18:15

    @ja, ik heb het ook wel eens in de zomer gehad, in een salade. Maar dat vind ik minder lekker.

     
  3. krekwekdogt on 24 januari 2010 om 18:17

    De Surinaamse versie (die altijd van Oud op Nieuw wordt gemaakt) is een ovenschotel met gehakt. Overheerlijk, zeker met wat mosterd...

     


Een reactie posten
Nieuwere post Oudere post Homepage

tips uit het archief

  • Veel archiefspeurders kennen de sensatie: je bent iets aan het zoeken, het lukt niet zo, je doet een gokje en WAUW!!... zomaar een juweeltje van een document. Een vergeten boekje, een prachtig plaatje, een los archiefstuk: een weeskindje. Zo ontdekten we 18de en 19de eeuwse schriftjes met recepten van alledaagse en bijzondere gerechten, van allerlei huismiddeltjes en gebruiksprodukten. Herkomst onbekend, weeskindjes dus die je moet koesteren en veel aandacht moet geven. Via deze weblog gaan we regelmatig zo'n recept de wereld insturen. We verzoeken alle lezers de recepten uit te proberen, tips en reacties te geven en vooral er veel plezier aan te beleven.
  • Verder zoeken ??

    Zoek in het Regionaal Archief Tilburg

    Blij worden van groente en fruit!!

    links

    • een receptenboekje uit Amsterdam
    • Winckelbouck apotheek Sint-Janshospitaal
    • culinaire geschiedenis belgiĆ«
    • vergeten eten
    • oma's recepten
    • 'Liber Trotula'
    • kookhistorie (website)
    • oude termen
    • kookhistorie (weblog)
    • balkons met wasgoed!

    archief

    • ► 2014 (1)
      • ► april (1)
    • ► 2012 (2)
      • ► april (1)
      • ► februari (1)
    • ► 2011 (25)
      • ► september (1)
      • ► augustus (19)
      • ► juli (1)
      • ► juni (2)
      • ► mei (2)
    • ▼ 2010 (23)
      • ► november (1)
      • ► september (4)
      • ► augustus (1)
      • ► juli (3)
      • ► juni (3)
      • ► mei (1)
      • ► april (1)
      • ► maart (1)
      • ► februari (3)
      • ▼ januari (5)
        • macaroni
        • stokvispastei
        • Zuurkooltaart
        • Warme winterdrankjes
        • Regenwater of wijn
    • ► 2009 (21)
      • ► december (3)
      • ► november (4)
      • ► oktober (8)
      • ► september (4)
      • ► augustus (2)

    Worstenbrood bakken

    zoeken







    • Home
    • Posts RSS
    • Comments RSS
    • Edit

    © Copyright kletskoppen en zwarte inkt. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
    brought to you by Smashing Magazine

    Naar boven