vrijdag 15 januari 2010
Zuurkool vind ik een echte wintergroente; heerlijk als stamppot, ovenschotel of in een hartige taart. Dat er eeuwenlang al verschillende recepten met zuurkool werden gemaakt bewijst onderstaand recept voor zuurkooltaart. Het verschilt niet eens zoveel van de versie die ik tegenwoordig wel eens maak.
zuurkooltaart
Kookt groote aardappelen doe die kapot
en roert er wat varrekens vet, of wat
van het uitgebraden spek bij, roer dat
goed door elkanderen zet intussen
de zuur kool op het vuur met wat
vet, laat die wat stoven, doet dan van
de aardappelem een laag in een vertinde
schottel doet daar wat zuurkool op
dan ham tot terlingstenen* gesneden
of uit gebrade spek daar weer wat
zuurkool op en dan verder de aardappelem
en zet het dan in den oven tot het
bruin is, brengt het met de schotel op tafel
*terlingstenen zijn dobbelstenen
Voor het originele recept, klik hier
Hmmm, zuurkool is heerlijk! Helaas vinden onze kids het niks. Maar zuurkool in de diverse gerechten smaakt lekker en hoort inderdaad bij de winter, hoewel het zure zich ook wel leent voor warmer weer. Koud geserveerd.
@ja, ik heb het ook wel eens in de zomer gehad, in een salade. Maar dat vind ik minder lekker.
De Surinaamse versie (die altijd van Oud op Nieuw wordt gemaakt) is een ovenschotel met gehakt. Overheerlijk, zeker met wat mosterd...